PUBLICATIES

JONAH

JONAH

“Ze behoren tot de meest gelukkige momenten van mijn vroege jeugd: voor het slapengaan gewiegd worden door mijn ouders onder het zingen van ‘Jonas in de wallevis’. Zonder het te weten stond ik aan het begin van een groots avontuur. Het leven zou mij opslokken. En ik zou spartelen en af en toe om hulp roepen, net zoals Jonas in de buik van die vermaledijde ‘ wallevis. Eens in de zoveel tijd komt er een boek op je pad waar je stil van wordt. Ik had dat bij JONAH, een meer dan schitterende uitgave van de toch al om haar kwaliteitsproducten bekendstaande uitgeverij Nachtwind. JONAH hervertelt niet alleen het verhaal van de Bijbelse Jonas, het beeldt het ook nog eens uit. Bekijk de PDF >>.

KOORDDANSER 2016

VERBORGEN WIJSHEID IN HET BIJBELBOEK JONAH

VERBORGEN WIJSHEID IN HET BIJBELBOEK JONAH

Juke Hudig is beeldend kunstenaar en toont in haar tekeningen virtuoze beheersing van het werken met pastelkrijt. Ze publiceerde een tiental boeken, waaronder Dante’s Divina Commedia en Christo- forus, de legende van een heilige. Verhalen waarin een dieperliggende betekenis wordt geopenbaard, een verborgen wijsheid. Voor haar nieuwste boek verdiepte zij zich in het Bijbelverhaal Jonah. Bekijk de PDF >>.

KERK IN MOKUM

OPGEVANGEN DOOR EEN WALVIS

OPGEVANGEN DOOR EEN WALVIS

“Ik moet het verhaal echt van binnen voelen, wil ik het kunnen verbeelden.” De pastels van beeldend kunstenaar Juke Hudig zijn stappen op een inwijdingsweg waarop de mens binnenstebuiten wordt gekeerd. Ook nu, in haar nieuwste project: het oudtestamentische verhaal Johan. Opnieuw een bewustwordingsverhaal: “Natuurlijk word je beïnvloed door heel veel om je heen. Het duurt een leven lang voordat je weet wat de bedoeling, de essentie, is van je leven”. Bekijk de PDF >>.

VRUCHTBARE AARDE 2016

ENGELEN ZIJN ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG

ENGELEN ZIJN ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG

Rond Kerstmis staan engelen ineens weer in de belangstelling’, zegt kunstenares Juke Hudig, ‘maar engelen zijn het hele jaar door aanwezig, ze zijn altijd en overal om ons heen.’ Als er érgens engelen voorkomen dan is het wel op de paradijselijke plek waar zij woont: een houten huis aan de voet van de Waaldijk in Neerijnen. ‘Engelen zijn het stuifmeel van de bloeiende Godheid’ (Rilke)

ADREM REMONSTRANTS MAANDBLAD NR. 11 DECEMBER 2013

INWIJDINGSWEGEN IN PASTEL

INWIJDINGSWEGEN IN PASTEL

Juke Hudig stortte zich drie jaar lang in Dante’s Goddelijke Komedie. Een middeleeuws, literair-historisch meesterwerk, maar voor haar in de eerste plaats een spirituele reis. En: Dante is de hele weg die hij beschrijft zelf gelopen. Het kan niet anders. Daar ben ik in die drie jaar van overtuigd geraakt. Een gesprek over schilderen vanuit het midden, het mooist denkbare kerstverhaal, indrukwekkende inwijdingsverhalen, de gidsfunctie van vader, moeder en de opening van het hart.

VRUCHTBARE AARDE 2012

TEKENEND NAAR BEWUSTWORDING

TEKENEND NAAR BEWUSTWORDING

Geheel inuîtief maakt Juke Hudig met pastelkrijt haar tekeningen. Eerst vooral van haar tuin, maar daarnaast laat ze zich steeds vaker leiden door een tekst. Per jaar verkoopt Juke gemiddeld 24.000 kaarten met haar afbeeldingen. “Iedere tekst betekent een transformatieproces, en eigenlijk is het niet zo dat ik de teksten kies. Zij kiezen mij.”

ONKRUID 2010

VAN HEL NAAR PARADIJS IN 111 DANTE-PASTELS

VAN HEL NAAR PARADIJS IN 111 DANTE-PASTELS

Het getal drie is een bijzonder cijfer in zowel het werk van de Neerijnense kunstenares Juke Hudig als in dat van de Italiaanse dichter Dante Alighieri. Zo deed Juke er drie jaar over om het meesterwerk La Divina Commedia van Dante in tekeningen te verbeelden. Elk jaar stond in het teken van een van de drie delen van Dante’s boek: Hel, Louteringsberg en Paradijs. Hudig maakte er 111 afbeeldingen van, een getal dat, als je de losse cijfers optelt, op drie uitkomt.

UTRECHTS DAGBLAD 2002

VERTEDERING VOOR DANTE

VERTEDERING VOOR DANTE

“La Divina Commedia”(1321) van Dante Alighieri is het summum van literatuur: Voor Hein Groen betekende het meesterwerk echter een loden teleurstelling. De alchemie van het lezen werkte wel met de pasteltekeningen die Juke Hudig maakte bij het verhaal. De lichtheid van haar ‘vertaling’ in beelden creëerde die zinnelijke staat waar iedere poëzielezer naar op zoek is”.

DE GROENE AMSTERDAMMER 2001

MET DANTE NAAR HET PARADIJS

MET DANTE NAAR HET PARADIJS

“Die hoge sferen en dat licht. Je moet daarvoor eerst een zachte ontvankelijk ontwikkelen, en tot de ontdekking komen dat er een bodem is waar je in mag rusten.”

NOUVEAU 2001

PASSIE VOOR PASTEL

PASSIE VOOR PASTEL

“sensitieve en poëtische bladen”. De pastels van Juke Hudig worden gekenmerkt door een imaginair en visionair karakter dat sterk overeenkomsten bezit met de gedroomde werkelijkheid van Odilon Redon. Het overzicht van het oeuvre dat Juke Hudig de afgelopen vijf en twintig jaar heeft opgebouwd, omvat zowel werk met een poëtisch-realistische inslag als pastels die neigen naar lyrisch-abstracte verbeelding. Naast uiteenlopende stijlvarianten is er een opvallende verscheidenheid in thematiek te ontdekken. Rode draad is de diepgevoelde bewondering voor de geheimzinnige kanten van de schepping.

KUNSTBEELD 1997

“DE TWEE KANTEN VAN JUKE HUDIG”

“DE TWEE KANTEN VAN JUKE HUDIG”

“’sZomers tuinen, in de winter het vrije werk’. Juke Hudig werd bekend door haar prachtige ‘tuinpastels’. Kleurrijke, ondoordringbare bloemenzeeën.”

ATELIER 1993

Juke's Nieuwbrief